Om

Anders Helmerson föddes i en musikalisk familj i Sverige där hans mamma var pianolärare och hans pappa var jazzmusiker. Anders har initialt studerat klassiskt piano. Men hans främsta intressen utvecklats mot progressiv rock, till exempel Yes , King Crimson, liksom jazzmusik som Chick Corea , Bill Evans etc.

År 1981, hans första album “ End Of Illusion ” släpptes först av svenska label TMC, men 15 år senare återutgivna på franska bolaget Musea Records där den fick kultstatus och blev en storsäljare. Enligt en japansk musiktidning Euro-Rock Press, har Anders blev känd genom End Of Illusion och ihågkommen av progressiv rock fans i Japan i över ett decennium som en mystisk man. Väntetiden för framgången för hans första album höll Anders ur musikscenen i flera år.

År 2002, hans andra album “ Fields Of Inertia ”, som har spelats in i Rio och blandas i New York, släpptes av Rio baserade etiketten SOM Interiör konstnärliga produktioner . Anders har arbetat i Brasilien med brasilianska musiker som Robertimbo Silva och andra. Resultatet var en skål med prog musik och latin jazz i en ganska neo klassisk mix. Detta var hans första erfarenhet av digital inspelning som senare gjorde en total revolution i skivindustrin, kanske för Anders utarbetade handstil mer en fördel än en nackdel.

Under 2010 sitt tredje album Triple Ripple ” släpptes efter några år preparat. Det var då Anders lämnade prog sfären och klev in i hans egen uppfinning scenen – prog fusion. Albumet lanserades av Musea som ett resultat av ett samarbete med en amerikansk trummis Marco Minnemann och basisten Bryan Beller . Detta var en ”Jazz Rock Fusion Tour de Force”. Genom att arbeta det tråg, bar med bar var det äntligen mixad och mastrad på Abbey Road Studios i London, Storbritannien. Enligt Anders, ”The mix är ljus och klockan toner har en allvarlig ton”.
Efter släppet, Anders utförde album lever som soloartist och det gjorde honom att återvända till Brasilien för en turné och det var också utföras på många platser runt om i världen.

År 2018 släpptes hans fjärde album “ Quantum House Project ”. Anders uttryckte sin passion på nycklarna till en flygel och han komponerat musik tyder hade han blivit en jazzmusiker. Anders kallar detta nya projekt ”The Quantum House Project”. Byta tangentbordet rigg för en flygel var för Anders ingen förändring av musikstilen, mer som en modernisering av timbre – för många en förändring av stil och en utmaning men hans musik har öppnats för en större publik. För detta projekt, valde han den franska musikerna Christian Grassart på trummor och Thierry Conand på bas. Trion är inställd på att spela live. (Också i 2018, har Anders Helmerson officiella hemsida haft en förnyelse av tidigare EndOfIllusion.com till AndersHelmerson.com)

I 2020  startade Anders  och hans trio sin världs turne i Rio med “Quantum House Show”. Denna föreställning startade redan i September 2018 på Vortex Jazz Club i London och har sedan dess spelats flera gånger i Europa inkuderandel Le Studio de l’Ermitage i Paris i Juli 2019. Hans nya single Ritual iDance utgavs i Juni 2020. Detta var en samarbete med  den Japanska  trummisen Senri Kawaguchi och polska basisten Lukasz Chyla.

I 2021 förväntas utgåvan an havs femte album “Opus i” med den nya uppsättningen av trion med Lukasz Chyla på bas och Juan Mejia bakom trumsettet och Anders Helmerson för piano och kompositör.

Mer live musik med denna uppsättning  ār planerat för 2021.

För den senaste informationen, vänligen kontrollera Anders Helmerson officiella webbplats AndersHelmerson.com