Om

Anders Helmerson föddes i en musikalisk familj i Sverige där hans mamma var pianolärare och hans pappa var jazzmusiker. Anders har initialt studerat klassiskt piano. Men hans främsta intressen utvecklats mot progressiv rock, till exempel Yes , King Crimson, liksom jazzmusik som Chick Corea , Bill Evans etc.

År 1981, hans första album “ End Of Illusion ” släpptes först av svenska label TMC, men 15 år senare återutgivna på franska bolaget Musea Records där den fick kultstatus och blev en storsäljare. Enligt en japansk musiktidning Euro-Rock Press, har Anders blev känd genom End Of Illusion och ihågkommen av progressiv rock fans i Japan i över ett decennium som en mystisk man. Väntetiden för framgången för hans första album höll Anders ur musikscenen i flera år.

År 2002, hans andra album “ Fields Of Inertia ”, som har spelats in i Rio och blandas i New York, släpptes av Rio baserade etiketten SOM Interiör konstnärliga produktioner . Anders har arbetat i Brasilien med brasilianska musiker som Robertimbo Silva och andra. Resultatet var en skål med prog musik och latin jazz i en ganska neo klassisk mix. Detta var hans första erfarenhet av digital inspelning som senare gjorde en total revolution i skivindustrin, kanske för Anders utarbetade handstil mer en fördel än en nackdel.

Under 2010 sitt tredje album Triple Ripple ” släpptes efter några år preparat. Det var då Anders lämnade prog sfären och klev in i hans egen uppfinning scenen – prog fusion. Albumet lanserades av Musea som ett resultat av ett samarbete med en amerikansk trummis Marco Minnemann och basisten Bryan Beller . Detta var en ”Jazz Rock Fusion Tour de Force”. Genom att arbeta det tråg, bar med bar var det äntligen mixad och mastrad på Abbey Road Studios i London, Storbritannien. Enligt Anders, ”The mix är ljus och klockan toner har en allvarlig ton”.
Efter släppet, Anders utförde album lever som soloartist och det gjorde honom att återvända till Brasilien för en turné och det var också utföras på många platser runt om i världen.

År 2018 släpptes hans fjärde album ” Quantum House Project ”. Anders uttryckte sin passion på tangenterna till ett flygel och han komponerade musik som tyder på att han hade blivit jazzmusiker. Anders kallar detta nya projekt ” Quantum House Project ”. Att byta tangentbordsrigg för en flygel var för Anders inte en förändring av musikstil, mer som en modernisering av klang – för många en förändring av stil och en utmaning men hans musik har öppnats för en större publik. För detta projekt valde han de franska musikerna Christian Grassart på trummor och Thierry Conand på bas. Trion kommer att spela live. (Även 2018 har Anders Helmerson officiella webbplats fått en förnyelse från tidigare EndOfIllusion.com till AndersHelmerson.com) Anders ”Quantum House Show” live -turné har också startat i september 2018 på Vortex Jazz Club i London och spelat många gånger i hela Europa, inklusive juli 2019 på Le Studio de l’Ermitage i Paris med sin livestrio.

År 2020 fortsatte Anders världsturné i januari från Rio de Janeiro och han framförde “Quantum House Show” med sin levande trio. Han spelade också pianosolo live på klubbar inklusive 1901 Arts Club i London i februari och online -streaming live på Instituto Ling i Brasilien i oktober 2020. Innan hans femte album släpptes hans nya singel ” Ritual iDance ” den 5 juni 2020, som var ett samarbete med en japansk trummis Senri Kawaguchi och en polsk basist Lukasz Chyla.

År 2021 släppte Anders det femte albumet Opus i med livetriomedlemmar: Anders Helmerson (Piano/Kompositör), Lukasz Chyla (Bas) och Juan Felipe Mejia Tobón (trummor). Det här albumet innehöll sju spår av progressiv och innovativ originaljazzmusik som visade upp det bästa av Anders eklektiska samtida stil, som recenserades som ”Världens första Opus i tonarten i – det här är musik som du aldrig har hört förut.”

I augusti 2021 uppträdde Anders live online för Blue Note i São Paulo och i september 2021 spelade Anders på en utsåld liveshow på 1901 Arts Club i London inklusive hans nya låtar.

År 2022 välkomnade Anders en ny svensk basist Simon Fagerstedt som föddes i en musikalisk familj som Anders och under sin långa musikkarriär träffade han trummisen Juan Felipe Mejia Tobón på Berklee college of music i Boston, USA.
Från mars till april 2022 spelade Anders framgångsrikt på sin liveturné i Brasilien med sin nya livetrio : Anders Helmerson (Piano/Kompositör), Simon Fagerstedt (Bas), Juan Felipe Mejia Tobón (trummor)

Fler liveshower av Anders Helmerson är planerade 2023 och framåt i världen.

För den senaste informationen, besök Anders Helmerson officiella webbplats : AndersHelmerson.com